Unicontsoft

Дискусионни форуми
Частично плащане по фактура

 
Създайте нова тема   Напишете отговор    Unicontsoft Форуми -> Потребителски форум
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
vasenska



Регистриран на: 20 Яну 2014
Мнения: 19

МнениеПуснато на: Пон Мар 10, 2014 8:04 pm    Заглавие: Частично плащане по фактура Отговорете с цитат

Здравейте,

Издала съм документ за продажба и е генерирана фактура към него(валутата е евро) и сега трябва да осчетоводя частично плащане по нея. Избирам Нов банков документ от Търговска система и на Основание за плащане избирам Приходи от продажби, на Контрагентданъчен документ избирам клиента заедно с Фра Прод., на Сума валута пиша постъпилата по сметката сума, на Контрагент свързан документ автоматично е излязло името на клиента, на Свързан док. избирам документа за Продажба и на Док.сума валута автоматично се изписва сумата на фактурата. При приключване на операцията от Свързани документи избирам и Генериране на Счетоводно записване и Приключване. Така създаден документа долу в дясно в полето Дт сума изписва постъпилата сума по сметката, а в полето Отр.курсова разлика се появява остатъка за плащане. Като правя справка от Продажби/Плащания пише, че цялата сума е платена, а от главна книга на сметка виждам, че остатъка за плащане е отишъл в с/ка 624 като курсова разлика. Може ли да ми кажете какво правя грешно? Благодаря предварително!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
d.shipkovenska
Деница Шипковенска


Регистриран на: 13 Мар 2012
Мнения: 23

МнениеПуснато на: Вто Мар 11, 2014 8:59 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Привет,

Курсовата разлика се генерира на база въведен валутен курс в редовете на банковото извлечение.
Проверете дали в колона Валута и Док.валута стойностите са коректни. Ако не виждате тези колони, вероятно са скрити и трябва да ги изведете с десен бутон на мишката върху реда със заглавия на колони - Изглед на списък.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vasenska



Регистриран на: 20 Яну 2014
Мнения: 19

МнениеПуснато на: Вто Мар 11, 2014 4:58 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Здравейте,

Изведох колоните и зададох валутата, но явно не това е проблемът, защото сумата, която трябва да остане като неплатена по фактурата продължава да се показва в полето Отр.курсова разлика, само че сега е в евро, а не в лв. Според мен програмата павилно взима автоматична операция за курсовите разлики, но това е ако е направено цялостно плащане на сумата, а не частично. Не мога да разбера защо не закрива само част от сумата.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
wqw
Владимир Висулчев


Регистриран на: 18 Май 2006
Мнения: 1889
Местожителство: София

МнениеПуснато на: Вто Мар 11, 2014 5:57 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Здравейте,

В помощната система има описание за работа с валутни продажби: https://www.unicontsoft.com/cms/node/185

Принципно има няколко важни неща
- В продажбата, в раздел Допълнителни, в група Плащане, реквизит Валута указва в каква валута е вземането ни от клиента.
- В продажбата, в раздел Документ, в списъка с редове на документа, колона Валута указва цената на продукта по ценова листа в каква валута е (и няма отношение към питането Ви, да не се бърка)
- С банковото извлечение (или друг док. за плащане) можем да погасим валутно задължение с плащане в произволна валута. Например по продажба в евро можем да имаме плащане по левовата ни банковата сметка.

В редовете на БИ в колони Сума във валута, Валута, Курс и Сума описват плащането, валутата и курса му, а колони Док. сума валута, Док. валута, Док. курс и Док. сума описват частта от вземането (начислено с тази продажба), която се погасява от текущото плащане.

Разликата между левовата равностойност на плащането и левовата равностойност на частта от вземането, което изплащаме се изчислява в колона Курсова разлика. Например ако плащане за 1600 лв. погасява 800 EUR от документа по курс 1.95583, то в курсова разлика ще дойде 1600 - 800 * 1.95583 = 35.34 лв. (курсовата разлика винаги е в лв.)

При избор на документ системата автоматично попълва Док. сума валута, Док. валута и Док. курс на база остатък за плащане по този документ. За частично плащане опишете частта, която се плаща по документа коректно в тези колони, т.е. намалете Док. сума валута до желаната стойност. След което проверете дали Сума във валута и другите колони описващи плащането са коректни, преди да приключите док.

cheers,
</wqw>

_________________

- Чат каналът изисква Регистрация
Документация на Dreem - Как да стартираме
ERP, лесно е! - Блог за Dreem
Active Tickets - По какво работихме
Trello - По какво работим
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Unicontsoft Форуми -> Потребителски форум Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

 
Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
Можете да качвате файлове
Можете да сваляте файлове


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group; Translation by Boby Dimitrov
RedSilver 1.01 Theme by DEVPPL HTML Forum; Images by DEVPPL Photoshop Forum