Unicontsoft

Дискусионни форуми
Суми в Документи за покупка

 
Създайте нова тема   Напишете отговор    Unicontsoft Форуми -> Потребителски форум
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
CHefo



Регистриран на: 08 Яну 2009
Мнения: 158

МнениеПуснато на: Пон Сеп 19, 2011 10:52 am    Заглавие: Суми в Документи за покупка Отговорете с цитат

Здравейте, имам следния проблем (с последната офичиална реализация съм от 2.09.2011г.). В документ за покупка имам стоки с цена, които са с 3-4 знака след запетаята, но сумарна стойност която излиза и на база на която е изчислено ДДС-то е все едно, че цената е закръглена да втория знак.
За по-конкретно ви изпращам снимка. Ако се събере стойността от графата цена сумата излиза 24.67163лв. (каквато всъщност ми е и на фактурата, по-точно 24.67лв.), а програмата показва 24.70лв. А ако пък събера последната колна Обща стойност с ДДС излиза 29.66лв., във фактурата ми е 29.60лв., а в програмата е 29.64лв., както се вижда и от снимката (знам че последната колонка не е важна, защото сме го осъждали вече Smile , но става въпрос за чисто математически). Със сигурност ред 2-ри последна колона сумата е грешена, тъй като 1.375+0.275=1.65 а не 1.66лв. За следващия важи същото, не съм смятъл другите, но мисля че имаше още някой ред който излиза така. Как може да се оправи проблема? Защото след някоя седмица тези данна ще ми трябват за ДДС-то.

Благодаря за отговора предварително.



s.JPG
 Описание:
 Размер:  36.27 KB
 Преглеждания:  7084 път(и)

s.JPG


Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
wqw
Владимир Висулчев


Регистриран на: 18 Май 2006
Мнения: 1892
Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пон Сеп 19, 2011 11:45 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Здравейте,

Системата работи по следния начин. Умножава количество на реда по цена (цената е без ДДС) и закръглява до втория знак. Това е стойност на реда без ДДС. Събира колона Стойност (без ДДС, на screenshot-а е скрита) от всички редове и получава Стойност на документа (24.70), която идва закръглена до втория знак понеже е сума на закръглените стойности от редовете. На общата стойност на документа начислява ДДС и го закръглява до втория знак (4.94). Обща стойност на документа (29.64) е сбор на Стойност и ДДС и е закръглена до втория знак, понеже двете събираеми са закръглени вече.

Колона ДДС на реда е калкулативна, пожелателна и сумата ѝ от редовете не се равнява с ДДС на документа. ДДС на отделен ред/продукт като понятие не съществува в ЗДДС, там се говори за ДДС на целия документ.

При отпечатване на документи (продажби/покупки) се отпечатва Количество, Цена (без ДДС) и Стойност (без ДДС) до втория знак. Лесно можехме да отпечатаме стойността до 3-тия или 4-тия знак, но по този начин ще направим мечешка услуга на Ваши клиенти, които работят със счетоводни системи, които възприемат само стотинки (но не десети или стотици от стотинката), което е масово. В случая фактурата, която сте получили е от този тип "неудобни" документи.

1.66 е получено така: 1.375 --round-> 1.38 + 0.275 = 1.655 --round-> 1.66 -- доста несполучливо е, признавам, защото се натрупва двойна грешка от двете закръглявания. Ще помислим дали можем да подходим обратно -- 1.375 --round-> 1.38, 1.375 * 1.2 = 1.65 --round-> 1.65, 1.65 - 1.38 = 0.27 за ДДС на реда, за да имаме само едно закръгляване в общо на реда с ДДС, а двете да станат в ДДС на реда.

cheers,
</wqw>

_________________

- Чат каналът изисква Регистрация
Документация на Dreem - Как да стартираме
ERP, лесно е! - Блог за Dreem
Active Tickets - По какво работихме
Trello - По какво работим
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
CHefo



Регистриран на: 08 Яну 2009
Мнения: 158

МнениеПуснато на: Пон Сеп 19, 2011 12:08 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Благодаря за отговора,

но това не ме устройва за момента - имам фактура с данъчна основа 24,67 и ДДС 4,93 и обща стойност 29,60. Трябва да обработя тази фактура и за да получа тази стойност трябва някак си да наглася сумата. Това обаче няма да отговаря на действителната фактура.
Да разбрах за клиентите, но все пак в момента говорим за Документ за покупка не за продажба.
За ДДС за един ред знам, както споменах вече сме го коментирали.
Като закръгля стойност до втория знак на всеки ред при седем реда мога да получа разлика до 3-4 стотинки. Как да си реша поблема тогава.

Благодаря предварително.

P.S. Не съм слагал въпроситени защото докато пиша през програмата и тук Shifta не реагира и не мога да пиша главни с него съответно и втори ред от символите.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
wqw
Владимир Висулчев


Регистриран на: 18 Май 2006
Мнения: 1892
Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пон Сеп 19, 2011 12:44 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Здравейте,

Проблемът е, че нямате стойност без ДДС на реда, която да е до втория знак. За да въведете лесно покупка, сумата на документа (24,67) трябва да я имате на отпечатъка като сбор от 8 суми до втория знак. В противен случай аз лично бих я върнал на доставчика Smile) В момента имате много работа по "напасване" на стойностите.

Друг вариант е да добавите нов ред с продукт Разлика, на стойност стотинките, които се получават като разминаване. Това е най-безболезнено, но и доста неточно.

cheers,
</wqw>

_________________

- Чат каналът изисква Регистрация
Документация на Dreem - Как да стартираме
ERP, лесно е! - Блог за Dreem
Active Tickets - По какво работихме
Trello - По какво работим
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Unicontsoft Форуми -> Потребителски форум Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

 
Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
Можете да качвате файлове
Можете да сваляте файлове


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group; Translation by Boby Dimitrov
RedSilver 1.01 Theme by DEVPPL HTML Forum; Images by DEVPPL Photoshop Forum