Unicontsoft

Дискусионни форуми
Въпрос за начални салда на валутна сметка

 
Създайте нова тема   Напишете отговор    Unicontsoft Форуми -> Потребителски форум
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
ysandeva



Регистриран на: 08 Фев 2010
Мнения: 10

МнениеПуснато на: Сря Фев 10, 2010 5:22 pm    Заглавие: Въпрос за начални салда на валутна сметка Отговорете с цитат

Здравейте,

Първо бих желала да Ви поздравя за продукта ида Ви благодаря за безплатната версия. Харесва ми. Свалих Dream Personal скоро и все още го разучавам.

Бихте ли ми дали съвет как да организирам сметкоплана в следния аспект:
Фирмата фактурира в USD на клиенти в чужбина и има разплащателна сметка в USD. Трябва да заведа начално салдо от $1000 към 1.1.2010 по курс на БНБ 1.36409 лв/долар
Също така в края на всеки месец се налага да правя преизчисляване на валутните сметки по курса на БНБ към края на месеца.
Затова се чудя как да организирам сметките и аналитичностите така че след това да е лесно с преоценката. Изобщо - има ли функция за преизчисляване на валутни сметки.

С поздрави и благодарности
Яна
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
pgbr
Петър Братов


Регистриран на: 18 Май 2006
Мнения: 160

МнениеПуснато на: Чет Фев 11, 2010 12:47 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Привет.

За да постигнете максимална ефективност от използването на системата ще трябва да направите някои предварителни настройки.

1. В Номенклатури -> Контрагенти, отваряте за редакция контрагента потребител на продукта. В панел списъци -> банкови сметки въвеждате всички банкови сметки на фирмата и съответно в каква валута са.

2. В Номенклатури -> Сметкоплан за всяка банкова сметка създавате аналитична сметка. Например за банковите сметки в лева 5021, 5022 и т.н. а за валутните 5041, 5042 и т.н

3. С цел в счетоводството да отделите валутните вземания и задължения от левовите е удобно на сметките 401 и 411 да се създаде аналитичност по валути. Например 4111 - клиенти в лева , 4112 - Клиенти в USD и т. За сметката на доставчиците е аналогично. Разбира се ако ползвате друг сметкоплан логиката е същата.

4. В Номенклатури -> Референтни номенклатури -> Основания за плащане, добавяте основание Начално салдо.

5. След това, в Търговска система -> банкови документи, създавате нов документ от тип НСБ (Начално салдо на банка), към дата 1.1.2010. После избирате банковата сметка и в редовете посочвате наличната сума във валута и курса с основание Начално салдо. Системата ще си сметне равностойността в лева. В колоната операция трябва да избран Приход. Така инициализирате началното салдо на сметка в търговската система. Операцията я повтаряте за всички банкови сметки. Не забравяйте да приключите документа, в противен случай той няма да е валиден.

6. Следващата стъпка е да инициализирате наличността на банковите сметки в счетоводната система. В Счетоводство -> Начални салда на сметки създавате нова документ за 2010 г. и сметка 504 например. В редовете на документа за всяка аналитична сметка (банкова сметка) записвате сумата на валутата в колона количество, а в колона Курс посочвате курса. За тази сметка други колони не се попълват. не забравяйте да приключите документа.

7. При въвеждане на продажбите в Търговска система -> Продажби, за всяка позиция трябва да укажете валутата и курса на която я продавате. По подразбиране излиза лева и курс 1. Освен това за да породите валутно вземане, в панел Допълнителни трябва укажете валутата и курса на който искате да ви възникне вземането. Ако пропуснете да го укажете вземането ви ще възникне в лева, независимо от това, че редовете на продажбата са в друга валута и курс. Това е така защото може да имате ценова листа в друга валута , но вземанията ви да са в лева.

При приключване на продажбата, ако генерирате фактура за продажба, то тя ще породи вземане в счетоводството във валутата указана на в панел допълнителни, а стоките в 702 сметка ще ги запише в лева. При отпечатване на фактурата можете да изберете Шаблон за валутна фактура. След приключване на продажбата в панел Връзки с документи може да видите всички документи свързани с тази продажба. Аналогична е схемата с покупките.

8. Плащания. Тук е интересната част. Банковите плащания се въвеждат в системата под формата на банкови извлечения. Търговска система -> Банкови документи. Създавате нов документ от тип БИ (Банково извлечение). Избирате датата и банковата сметката. В редовете на БИ посочвате основанието за плащане: Приходи от продажби. От това основание зависи осчетоводяването на документа. След това избирате контрагента, чрез натискане в/у бутона с трите точки в клетката. След което в клетката на колона данъчен документ пак натискате бутона с трите точки. Отваря се форма за избор на документи. Избирате желаната от вас фактура за продажба, след което натискате бутона напред. В прозореца излизат всички продажби свързани с фактурата. Във вашият случай ще е една. избирате я и системата попълва реда на банковото извлечение с данните на фактурата и продажбата.

За да е напълно ясна картинката е необходимо да си покажете колоните Док. валута, Док. Курс, Док. сума и курсова разлика. Това става като щракнете с десен бутон на мишката в/у антетката на банковото извлечение и от менюто което ще се появи изберете Изглед списък.

Така не екрана виждате документите в съответната валута и курса по който е възникнало задължението. В колонките сума валута , валута и курс въвеждате сумата която плащате и курса по който плащате. Колона курсова разлика се смята автоматично. При приключване на банковото извлечение , включете опцията за генериране на счетоводен документ. Така БИ ще се осчетоводи. Ще се осчетоводят и курсовите разлики.

Банковото извлечение се осчетоводява с няколко статии.


Това е накратко. Smile

Поздрави
\\PGBR
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
ysandeva



Регистриран на: 08 Фев 2010
Мнения: 10

МнениеПуснато на: Чет Фев 11, 2010 9:32 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Здравейте,
Благодаря за изчерпателния отговор. Пробвах това, което описахте и предполагам че нещата ще се получат след още малко настройки.
На този етап, обаче се налага да използвам само счетоводната система, но не търговската.

Опитвам се да направя осчетоводя няколко регулярни операции като например: фактура за продажба на ст-ст $100 и след това плащане. Накрая отразяване на курсови разлики. Това което правя е следното (приложено по-долу като изображение)

За ф-рата (курс на бнб 1.3Cool
Dt 4113 $100*1.38 = 138лв. (задавам USD, к-во и курс)
Kt 703 $100*1.38 = 138лв. (задавам USD, к-во, мярка, курс и цена)

За плащането (курса на бнб 1.50 - примерни данни)
Kt 4113 $100*1.50 = 150лв. (задавам USD, к-во и курс)
Dt 5041 $90*1.50 = 135лв (задавам USD, к-во и курс)
Dt 629 $10*1.50 = 15лв (задавам USD, к-во и курс) - това са коминсионни на банки кореспонденти

От горните две операции се формира кредитно салдо на 4113 за клиента на стойност 12лв, Валутните салда са ОК на 0.

За изравняването се налага да направя следната операция:
Dt 4113 за 12 лв.
Kt 724 за 12 лв.

Тъй като по валута см. 4113 е равнена, то в горната операция не трябва да въвеждам количество на валутата а само цена. т.е. трябва да се осчетоводи стойностно с 12 лв. Когато въведа цена, обаче, системата ме задължава да задам и мярка.
Въвеждам горната операция с мярка и цена. Във валутната оборотна ведомост продължава да излиза кредитно салдо. Количествената оборотна ведомост показва нулеви салда по валути и левове (ОК), но е добавен нов ред (този с мярката).
Та въпроса ми е- това ли е начинът за подобни операции без да се ползва търговската част. Ако не - то къде греша?
Поздрави



ratediff.png
 Описание:
3. Курсовите разлики
 Размер:  98.66 KB
 Преглеждания:  19440 път(и)

ratediff.png



invoice.png
 Описание:
1. Фактурата
 Размер:  37.72 KB
 Преглеждания:  19440 път(и)

invoice.png



payment.png
 Описание:
2. Плащането
 Размер:  42.33 KB
 Преглеждания:  19440 път(и)

payment.png


Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
pgbr
Петър Братов


Регистриран на: 18 Май 2006
Мнения: 160

МнениеПуснато на: Чет Фев 11, 2010 10:57 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Здравейте,

Справили сте се отлично Smile)

Има една подробност за която не знаете и това поражда объркване.

Счетоводната статия е направена така, че да е универсална и в нея да е възможно отразяването на всякакви документи. Поради тази причини има някои правила които трябва да се спазват при работа с валутни и с количествени сметки.

При работа с количествени сметки е ясно кое къде се записва, но при работа с валутни сметки, сумата на валутата се записва винаги в колона количество и мерна единица трябва да е празна. Ако няма мерна единица системата разбира, че става въпроса за количество валута и забранява да се пише в колоната цена.

Ако искате за увеличите стойността на наличната валута например в дадена сметка или да отразите курсова разлика, можете да запишете например количество валута:0 , курс: 12 лв. В този случай се увеличите стройността на валутата в сметката с 12 лв без да коригирате валутната наличност.

От скрийншота, който се изпратили ми прави впечатление, че записването по 703-та сметка е също във валута. Ако си водите счетоводството в лева, мисля че ще ви е по-удобно 703 сметка да е само в лв. Искам да кажа, че за да начислите валутно вземате по 411 не е необходимо кореспонденцията също да е във валута. Може да бъде в лв.

Поздрави
\\PGBR
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
ysandeva



Регистриран на: 08 Фев 2010
Мнения: 10

МнениеПуснато на: Чет Фев 11, 2010 3:43 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Благодаря за подробния отговор. Имате страхотна поддръжка.
Направих изравнителната операцията както ме посъветвахте т.е.

Dt 4113 за 12 лв. (с количество 0 и курс 12лв)
Kt 724 за 12 лв.
След приключване на документа, обаче "Валутната Оборотна Ведомост" за см. 4113 продължава да показва кредитно салдо от 12лв (както е показано на скрийншота от предния постинг.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
pgbr
Петър Братов


Регистриран на: 18 Май 2006
Мнения: 160

МнениеПуснато на: Чет Фев 11, 2010 4:05 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

В изравнителната статията от страната на 4113 каква валута имате?

Може ли да прикачите screenshot на статията?
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
ysandeva



Регистриран на: 08 Фев 2010
Мнения: 10

МнениеПуснато на: Чет Фев 11, 2010 4:37 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Aаааа, да! сега забелязах, че са BGL. Смених го на USD и нещата приеха приличен вид.
Още веднъж благодаря за професионалната поддръжка.
Поздрави
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Unicontsoft Форуми -> Потребителски форум Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

 
Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
Можете да качвате файлове
Можете да сваляте файлове


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group; Translation by Boby Dimitrov
RedSilver 1.01 Theme by DEVPPL HTML Forum; Images by DEVPPL Photoshop Forum