Unicontsoft

Дискусионни форуми
Обновяване на версия на MSSQL

 
Създайте нова тема   Напишете отговор    Unicontsoft Форуми -> Потребителски форум
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
loderx



Регистриран на: 01 Апр 2019
Мнения: 32

МнениеПуснато на: Вто Ное 30, 2021 12:13 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Здравейте, версията на MSSQL е доста стара, има ли как да се обнови и ползва най новата версия?
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение AIM Адрес
wqw
Владимир Висулчев


Регистриран на: 18 Май 2006
Мнения: 1889
Местожителство: София

МнениеПуснато на: Вто Ное 30, 2021 12:47 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Здравейте,

Да, има начин да се подмени базата данни и програмата поддържа SQL2008R2 и SQL2019, но това няма да забърза операциите с програмата принципно.

Това упражнение единствено има смисъл да се прави ако достигнете лимит от 2GB на MSDE, защото в по-новите безплатни версии на SQL Server 2019 Express този лимит е вдигнат на 10GB, но за сметка на това пак е ограничен да ползва максимум 1GB RAM от където обикновено идва проблема със скоростта на работа.

Друго неудобство е, че автоматичният update вероятно няма да работи и при всяка нова реализация трябва ръчно да се оперира базата (това може да се автоматизира със скриптове, но пак не е тривиално).

Досега не знам да има потребител на безплатната версия, който да ползва друга версия на MSDE различна от вградената. За комерсиалната версия на saas версията на SQL Server, с която работим (и която е най-тествана) е SQL2019.

cheers,
</wqw>

_________________

- Чат каналът изисква Регистрация
Документация на Dreem - Как да стартираме
ERP, лесно е! - Блог за Dreem
Active Tickets - По какво работихме
Trello - По какво работим
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
wqw
Владимир Висулчев


Регистриран на: 18 Май 2006
Мнения: 1889
Местожителство: София

МнениеПуснато на: Чет Дек 02, 2021 11:13 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Здравейте,

В последната реализация на Dreem Personal инсталационния пакет се съобразява дали вече има инсталиран SQL Server с име на инстанцията UCS (не инстанцията по подразбиране) и предпочита да използва наличния сървър без да инсталира собствена версия на MSDE.

Имайте предвид, че най-новата версия на SQL Server, на която можете да възстановите архив на база данни от MSDE e SQL Server 2008 R2 Express Edition.

С цел подмяна на сървърът за бази данни на Dreem Personal първо направете архив на базата данни на системата и деинсталирайте изцяло Dreem Personal от Add/Remove Programs.

След което можете да пристъпите към инсталиране на SQL Server като свалите подходящ инсталационен пакет от връзката по-горе. Можете да инсталирате именувана инстанция UCS със следната команда от конзолата:
Код:
C:> SQLEXPR32_x86_ENU.exe /Q /ACTION=install /FEATURES=SQL /INSTANCENAME=UCS /SQLCOLLATION=Cyrillic_General_CI_AS /SQLSVCACCOUNT="NT AUTHORITY\SYSTEM" /IACCEPTSQLSERVERLICENSETERMS

Този пример конкретно е за 32-битовата версия на SQL Server 2008 R2 Express, която е последната версия, която работи адекватно дори и на Windows XP.

Това упражнение се прави еднократно, като можете да използвате и инсталационния помощник с директно стартиране на инсталацията на SQL Server с двойно щракване на мишката и без заклинания от конзолата. При ръчна инсталация е важно да укажете име на инстанция UCS, която ще се търси от Dreem Personal, в противен случай няма да се случат нещата.

От тук нататък Dreem Personal ще използва така преинсталирания SQL Server, за да работи с база данни Dreem15_Personal, както е налична на него.

Архив на база данни направен на SQL Server 2008 R2 вече може да бъде възстановен и на SQL Server 2019, т.е. ако искате да ползвате последна версия на сървъра ще се наложи да минете като междинна стъпка през версия 2008 R2, за да направите архив на базата, който може да се възстанови успешно на версия 2019. Малко сложно се получава, но това са възможностите за момента.

В следващата версия на системата въобще няма да разпространяваме сървъри и бази данни, а смятаме всичко да се host-ва при нас дори за безплатните версии, така че потребителите няма да се занимават с несвойствени операции по ежедневно архивиране и пр.

cheers,
</wqw>

_________________

- Чат каналът изисква Регистрация
Документация на Dreem - Как да стартираме
ERP, лесно е! - Блог за Dreem
Active Tickets - По какво работихме
Trello - По какво работим
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Unicontsoft Форуми -> Потребителски форум Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

 
Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
Можете да качвате файлове
Можете да сваляте файлове


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group; Translation by Boby Dimitrov
RedSilver 1.01 Theme by DEVPPL HTML Forum; Images by DEVPPL Photoshop Forum