Unicontsoft

Дискусионни форуми
Протокол за самооблагане с ДДС

 
Създайте нова тема   Напишете отговор    Unicontsoft Форуми -> Потребителски форум
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
oleander



Регистриран на: 17 Юли 2021
Мнения: 9

МнениеПуснато на: Съб Окт 21, 2023 11:08 am    Заглавие: Протокол за самооблагане с ДДС Отговорете с цитат

Здравейте, получаваме от един и същ доставчик от ЕС фактура с един и същи номер и дата, но с различна сума в два отделни месеца. За счетоводни и ДДС цели следва да коригираме първоначално издадения протокол за самоначисляване на ДДС, за да си доначислим ДДС (или да го намалим) спрямо първоначално издадения протокол.

Как може да се случи това в програмата? При опит да се въведе същата фактура втори път в "Документите за покупка" (този път с минус) програмата не позволява, защото номера на фактурата се дублира с вече въведен документ. Желанието ни е да добавим фактурата по първоначална стойност с минус, протокол върху нея и после да добавим фактурата с финалната стойност и да издадем протокол за самоначисляване на ДДС върху нея, но видимо не можем да го направим в програмата. Какъв друг вариант имаме?
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
wqw
Владимир Висулчев


Регистриран на: 18 Май 2006
Мнения: 1892
Местожителство: София

МнениеПуснато на: Вто Окт 24, 2023 12:58 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Здравейте,

Оригиналната фактура не влиза в дневниците по ДДС, само протоколите се експортират. От тази гледна точка първата фактура можете да вкарате в редакция (предварително изтривате осчетоводяването) и да редактирате стойността ѝ преди да я приключите с генерация на счет. копие.

Относно протоколите, трябва да анулирате първия протокол в търговската система, но да оставите счетоводното копие приключено. Това става като първо анулирате счет. копие, после анулирате протокола в покупки и накрая върнете счетоводното копие в приключено състояние.

След което в счетоводството копирайте първия протокол и направете стойността му отрицателна, а отчетната му дата преместете в текущия месец, така че да влезе в дневниците по ДДС за текущия месец със същия номер и дата като първия протокол, но с отрицателна стойност. В предмет на сделката може да напишете "Анулиран протокол".

Идеята е да имате три протокола -- 1. оригинален в предишен месец, 2. отрицателен в текущ месец, който анулира оригиналния и 3. нов по коригираната фактура в текущ месец, генериран автоматично от търговската система.

cheers,
</wqw>

_________________

- Чат каналът изисква Регистрация
Документация на Dreem - Как да стартираме
ERP, лесно е! - Блог за Dreem
Active Tickets - По какво работихме
Trello - По какво работим
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Unicontsoft Форуми -> Потребителски форум Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

 
Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
Можете да качвате файлове
Можете да сваляте файлове


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group; Translation by Boby Dimitrov
RedSilver 1.01 Theme by DEVPPL HTML Forum; Images by DEVPPL Photoshop Forum