Unicontsoft

Дискусионни форуми
Неравнение на крайна стойност във фактура за покупка

 
Създайте нова тема   Напишете отговор    Unicontsoft Форуми -> Потребителски форум
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
bolkan.faynensis



Регистриран на: 31 Окт 2018
Мнения: 25

МнениеПуснато на: Сря Фев 10, 2021 12:17 pm    Заглавие: Неравнение на крайна стойност във фактура за покупка Отговорете с цитат

Здравейте! Работя с програмата от осем години и съм изключително доволна от нея, препоръчвам я постоянно на колеги. Дори от НАП при скорошна ревизия ме попитаха с какъв продукт работя, предвид пригледността на справките и извлеченията като цяло, възможностите за проследяване движението на всяка една стока и т.н. и бяха възхитени.
От дълго време обаче, изпитвам определен дискомфорт при въвеждането на фактурите за покупки. При обща стойност 150.15 лв., облагаемата стойност е 125.125 лв., а ДДС-то 25.025 лв. Програмата автоматично си го закръглява така, че крайната сума по документа е с една стотинка по-малко или повече, което във времето се явява сериозна разлика. В справката за покупки/плащания се явява -0.01 лв. за доплащане или надплатена стойност с което не мога да закрия коректно въпросния документ.
Същото се наблюдаваше и при продажбите, но с времето беше оправено от вас и сега работя без проблем. Прегледала съм всичко, което е възможно в програмата за да коригирам това неудобство. Включително и в секцията "закръглявания". Моля, обяснете ми дали аз не пропускам нещо и има ли възможност проблема да бъде решен.
Поздрави!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
wqw
Владимир Висулчев


Регистриран на: 18 Май 2006
Мнения: 1889
Местожителство: София

МнениеПуснато на: Сря Фев 10, 2021 1:21 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Здравейте и благодарим за страхотните препоръки! :-))

Относно питането: при въвеждане на фактури за покупки трябва да отразите данъчната основа и стойността на ДДС така както са издадени от системата на доставчика, като всички стойности за счетоводни цели трябва да са закръглени до стотинка (не може да се "цепи" стотинката), така че при тотал 150.15 лв. с ДДС имате две опции:

1. Данъчна основа 125.13 + ДДС 25.02

2. Данъчна основа 125.12 + ДДС 25.03

Идеята е да въведете покупката *точно* както е издадена фактурата от доставчика, като се предполага, че фактурата не е супер грешна и сумите са или като точка 1. или като точка 2.

Но ако въведете данъчната основа като 125.13 лв. системата автоматично ще начисли 20% (25.03 лв.) и ще получи тотал 150.16 лв. с ДДС, а ако въведете данъчната основа като 125.12 лв. системата автоматично ще начисли 20% ДДС (25.02 лв.) и ще получи тотал 150.14 лв. с ДДС.

Така че и в двата случая се налага да използвате реквизит Допълнителен ДДС от панел Допълнителни, за да коригирате стойността на ДДС в първия случай с -0.01 лв. (намаление с 1 ст.) или във втория случай с 0.01 лв. (увеличение с 1 ст.) така че обща стойност с ДДС (и сума за плащане) да се равни на 150.15 лв. с ДДС.

Същият реквизит е наличен и в продажби и автоматично се използва при ритейл документи за равняване на обща стойност с ДДС така както се сумира по цени с ДДС, като системата винаги *надвнася* ДДС, т.е. винаги се самооблага с 1 ст. допълнителен ДДС, за да няма проблеми с фискален контрол.

Ако получите покупка със "спестен" 1 ст. ДДС това означава, че в Допълнителен ДДС трябва да опишете тази 1 ст. с минус, за да въведете покупката дословно така както е грешно издадена и съответно ще ползвате 1 ст. по-малко данъчен кредит.

cheers,
</wqw>

_________________

- Чат каналът изисква Регистрация
Документация на Dreem - Как да стартираме
ERP, лесно е! - Блог за Dreem
Active Tickets - По какво работихме
Trello - По какво работим


Последната промяна е направена от wqw на Сря Фев 10, 2021 7:29 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
bolkan.faynensis



Регистриран на: 31 Окт 2018
Мнения: 25

МнениеПуснато на: Сря Фев 10, 2021 3:45 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Благодаря!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Unicontsoft Форуми -> Потребителски форум Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

 
Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
Можете да качвате файлове
Можете да сваляте файлове


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group; Translation by Boby Dimitrov
RedSilver 1.01 Theme by DEVPPL HTML Forum; Images by DEVPPL Photoshop Forum