Unicontsoft

Дискусионни форуми
Осчетоводяване на ПСД

 
Създайте нова тема   Напишете отговор    Unicontsoft Форуми -> Потребителски форум
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
jsystems



Регистриран на: 12 Дек 2016
Мнения: 18

МнениеПуснато на: Сря Окт 11, 2017 11:34 am    Заглавие: Осчетоводяване на ПСД Отговорете с цитат

Генерирам нова Покупка. При приключване заприходявам стоките в Склад Стоки. В 304 се появяват два записа - един път стойността на стоките от Фактурата за покупка и втори път същата стойност от ПСД, но интересното е, че записа е 304-N/A - т.е. по някаква причина автоматичния счетоводител на складови документи не свързва дебита 304 с кредит 4011, както му е зададено. Проблемите са два - а) защо в 304 се появява два идентични записа от ФПок и ПСД и б) защо ПСД не е осчетоводен коректно? Първият проблем го решавам като анулирам счетоводния ПСД, но оставям складовия ПСД. Ако обаче още отначало не генерирам счетоводен ПСД, такъв не се появява и в складовата система. Вторият проблем въобще не ми е ясно защо се получава - мисля, че съм настроил правилно автоматичния счетоводител за складови документи.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
pgbr
Петър Братов


Регистриран на: 18 Май 2006
Мнения: 160

МнениеПуснато на: Пет Окт 13, 2017 10:08 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Здравейте ,

Кои документи осчетоводявате? Фактуара и ПСД или Само фактурата?
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
jsystems



Регистриран на: 12 Дек 2016
Мнения: 18

МнениеПуснато на: Съб Окт 14, 2017 8:12 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

pgbr написа:
Здравейте ,

Кои документи осчетоводявате? Фактуара и ПСД или Само фактурата?


Опитах и двата варианта - само фактурата не ми дава запис в складовите наличности, Фактура и ПСД ми дава двоен запис в сметка 304. Сега съм принуден да осчетоводявам фактура и ПСД, а след това да анулирам ПСД в счетоводни документи, но го оставям в търговската система - така сметка 304 е коректна, но и складовите наличности са ОК.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
pgbr
Петър Братов


Регистриран на: 18 Май 2006
Мнения: 160

МнениеПуснато на: Пон Ное 06, 2017 12:01 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Здравейте,

Има два варианта на осчетоводяване на покупките:

1. Осчетоводявате само фактурата и настройвате автоматичния осчетоводител да взима операция 304/401

2. Осчетоводявате и фактурата и ПСД. в този случай ще трябва да минете през транзитна сметка примерно 301, за да не се получи двоен оборот както е във вашия случай. Фактурата се очетоводява 301/401 и ПСД 304/301. Този модел е удачен когато имате за разпределяне разходи по придобиване.

Ето принципна постановка:

Всички входящи фактури се регистрират в системата под формата на покупки. От покупките се генерират фактури и складови документи, които от своя страна имат счетоводни записвания.

Правила за въвеждане на покупки на стоки и материални запаси

1. При въвеждане на покупки за доставка на материални запаси или стоки, в покупката задължително се указва партида: за стоки, които имат сериан номер се въвежда серийния номер, а за останалите се въвежда номера на фактурата като партида. Една покупка може да съдържа повече от една партида.

2. Фактурата генерирана от покупката задължително се осчетоводява. Осчетоводяването е със записване на 301(партида) / 401, като от страната на 301 се записват партидите наследени от покупката. Партидите се прехвърлят автоматично.

3. Складовият документ генериран от покупката задължително се осчетоводяват, като се използва осчетоводяване тип „Една статия“. Системата създава толкова статии, колкото партиди има в складови документ. Осчетоводяването е по сметки 304(партида) / 301(партида), като от страната и на двете сметки има партиди наследени от складови документ. Партидите се прехвърлят автоматично.

Правила за въвеждане на разходи по придобиване

1. При въвеждане на разход за придобиване например транспорт се използва продукта „Транспорт - себестойност“ в следните случаи:
a) Когато стоките от конкретната доставка не са разходвани
b) Стоката е разходвана (вложена или продадена), но годината на фактурата за транспорт е същата както тази на фактурата за закупуване на стоката

При въвеждане на покупка, която е разход по придобиване не се указват партиди. Разхода се разпределя през интерфейса за разпределяне на разходи по придобиване. След това се генерира фактура, която се осчетоводява. Осчетоводяването фактурата е по сметки 301(партида) / 401, като от страната на 301 автоматично се записва партидата, наследена от покупката към която е свързан разхода. Ако разхода е свързан с повече от една покупки или различни партиди, то счетоводното записване на фактурата се разделя на множество редове – всеки със съответната партида. Това става автоматично.

2. При въвеждане на разход за придобиване например транспорт се използва продукта „Транспорт – себестойност за продадени стоки“ в следните случаи:
a) Стоката е продадена, а датата на фактурата за транспорт е в следваща година.
Този продукт указва на системата, че стойността на транспорта ще бъде отнесена директно по дебита на сметка 702(партида) / 401. В реда на покупката ръчно трябва да се обзаведе партидата на конкретната доставка. От гледна точка на търговската система, за да влезне този разход в справката „марж и рентабилност“, покупката не трябва да се разпределя като разход за придобиване, а да се използва връзката разход по продажби и да се укаже продажбата(те) с които е продадена стоката.

Поздрави
\\PGBR
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Unicontsoft Форуми -> Потребителски форум Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

 
Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
Можете да качвате файлове
Можете да сваляте файлове


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group; Translation by Boby Dimitrov
RedSilver 1.01 Theme by DEVPPL HTML Forum; Images by DEVPPL Photoshop Forum