Unicontsoft

Дискусионни форуми
[Решен] Въвеждане на БИ

Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Unicontsoft Форуми -> Потребителски форум
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
vasenska

МнениеПуснато на: Пон Мар 16, 2015 3:45 pm    Заглавие: [Решен] Въвеждане на БИ Отговорете с цитат

Здравейте,

Когато осчетоводявам usd сметката с БИ и въведа в полето сума валута доларите, които са постъпили по сметката, автоматично се променят и сумите в док.сума валута и в док.сума и по този начин се изчислява грешна курсова разлика.
Сумата на ф-рата е 1344.85$*1.53555=2065.08лв.
В сметката ни са постъпили 1295.57$*1.56167=2023.25лв.
На ред 3 само съм избрала фактурата, а на ред 1 съм написала сумата от извлечението.
Моля да ми кажете какво правя грешно, защото, когато сумите постъпват по bgn сметката ни и въведа левоте, които са постъпили по сметката ни сумите на продажбата не се променят и курсовата разлика е изчислена правилно.

1.jpg
 Описание:
 Размер:  228.5 KB
 Преглеждания:  18217 път(и)

1.jpg

Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
wqw
Владимир Висулчев

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пон Мар 16, 2015 4:28 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Здравейте,

1344.85 USD е сумата на док. и от тази сума е платено само 1295.57 USD т.е. тя е частично платена?

В колона Сума валута пишете сумата от БИ както идва от банката. В колона Док. сума валута пишете каква част от общата стойност на документа "закривате". Това е направено така за да можете ако ви дойде плащане в GBP за тази фактура да кажете че платените 500 GBP закриват 740 USD и в системата останалите 594 USD по този документ все още Ви се водят като задължение от този клиент.

Конкретно във Вашия случай би било много грешно 1295.57 USD да закрият 1344.85 USD и по този начин да платите целия документ.

В редовете имате колона Курсова разлика, която можете да покажете за да гледате какво се случва, но пак Ви казвам, че ако валутата на плащането съвпада с валутата на задължението то Сума валута и Док. сума валута винаги е добре да съвпадат. Курсовите разлики ще дойдат от различните валутни курсове на този ред.

Също, ако имате фактура в лева, не можем да говорим за курсови разлики без значение дали плащането идва в лева, USD или GBP -- просто се превалутира по курса в деня на самото *плащане*.

cheers,
</wqw>

- Чат каналът изисква Регистрация
Документация на Dreem - Как да стартираме
ERP, лесно е! - Блог за Dreem
Trello - По какво работим
Върнете се в началото
vasenska

МнениеПуснато на: Пон Мар 16, 2015 5:05 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Здравейте,

Конкретно моя случай е по-странен. Работим с американци в usd, които засичат изработените часове чрез европейска програма, която работи с евро и чрез тази европейска програма ни превеждат парите, които се превалутират в eur и след това пристигат по сметката ни отново в usd. Следователно никога не получавам сумата, за която е издадена фактурата в usd. За това в моя случай издавам ф-рата за 1344.85$, а получавам 1295.57$, останалото трябва да бъде отр. курсова разлика.
И за това, когато сумите постъпваха в bgn сметката ме устройваше, програмата да ми позволява да закрия каквато част искам от сумата и останалото да е курсова разлика, защото тя реално е такава.
Надявам се, че Сте ме разбрали и да ме посъветвате това как да се получи, когато въвеждам usd извлечението.
Върнете се в началото
wqw
Владимир Висулчев

МнениеПуснато на: Пон Мар 16, 2015 6:26 pm    Заглавие: Re: Въвеждане на БИ Отговорете с цитат

Цитат:
На ред 3 само съм избрала фактурата, а на ред 1 съм написала сумата от извлечението.

Написали сте 1295.57 в колона Сума валута и 1.56167 в колона Курс и системата правилно е прехвърлила 1295.57 в колона Док. сума валута.

Пробвайте на ред 1 да напишете отново 1344.85 в колона Док. сума валута -- ако не я прехвърли обратно в Сума валута би трябвало да се получи курсовата разлика която търсите, макар че заради засукания случай автоматиката само да се пречка.

cheers,
</wqw>

Върнете се в началото
vasenska

МнениеПуснато на: Вто Мар 17, 2015 11:47 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Здравейте,

Пробвах и така, обаче не се получава, автоматично пренася сумата. Явно е трябва сумите да бъдат еднакви. Има ли друг вариант, да променя настройките някъде?
Върнете се в началото
wqw
Владимир Висулчев

МнениеПуснато на: Вто Мар 17, 2015 12:30 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Здравейте,

Има начин, но сериозно трябва да обмислите да създавате продажбите в EUR при положение че задължението така се води от американците. Тогава няма да има проблем като дойде плащането в USD да се сметне курсовата разлика към EUR. В момента много странно ще звучи за данъчните тази курсова разлика и най-вероятно няма да я признаят за разход, защото е недоказуема (няма такива курсове на USD за съответните дати). Принципно, грешката е че задължението не го водите в EUR от самото начало.

Това което искате да направите може да стане като преди да изберете доларовия документ (ФПрод, 26, 29.10.2014) променете колона Валута на BGN, след което във Сума валута въведете 1295.57 и чак тогава изберете USD във Валута и 1.56167 във Курс. Т.е. временно сложете валута BGN докато въвеждате колона Сума валута.

cheers,
</wqw>

Върнете се в началото
vasenska

МнениеПуснато на: Вто Мар 17, 2015 1:38 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Благодаря, ще приема съвета!
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Unicontsoft Форуми -> Потребителски форум Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
Можете да качвате файлове
Можете да сваляте файлове