Unicontsoft

Дискусионни форуми
Проблем при приключване на документи за продажба

 
Създайте нова тема   Напишете отговор    Unicontsoft Форуми -> Потребителски форум
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
eta



Регистриран на: 22 Яну 2010
Мнения: 22

МнениеПуснато на: Чет Юли 05, 2012 8:27 am    Заглавие: Проблем при приключване на документи за продажба Отговорете с цитат

Здравейте,
При приключването на документ за продажба системата автоматично променя единичната цена. /Напр. искам да въведа 1000 кг х 1.77 - при приключването се появява 1000 х 1.766666667 и променя стойността на цялата фактура/. Това се случва само при някои фактури от вчера. Какво да направя за да реша този проблем?
Предварително благодаря.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
wqw
Владимир Висулчев


Регистриран на: 18 Май 2006
Мнения: 1892
Местожителство: София

МнениеПуснато на: Чет Юли 05, 2012 3:27 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Здравейте,

Тази продажба за крайни клиенти ли е (цени с ДДС) или за друга фирма (цени без ДДС)?

От последната реализация на Dreem Personal ценовите листи са маркирани по подразбиране като Ритейл ценови листи. Настройката се намира в Референтни номенклатури | Типове ценови листи колона Ритейл цени.

В документи за продажби и документи за заявка с меню Средства | Ритейл цени на документ се контролира дали текущият документ е за краен клиент (цени с ДДС) или business-to-business документ (цени без ДДС).

В конкретния случай се случва следната трансформация на цената:
1.77 * 1.2 = 2.124 ~ 2.12 с ДДС
2.12 / 1.2 = 1.766666667 без ДДС

cheers,
</wqw>

_________________

- Чат каналът изисква Регистрация
Документация на Dreem - Как да стартираме
ERP, лесно е! - Блог за Dreem
Active Tickets - По какво работихме
Trello - По какво работим
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
eta



Регистриран на: 22 Яну 2010
Мнения: 22

МнениеПуснато на: Пон Юли 09, 2012 9:01 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Здравейте,
Благодаря за отговора.
Ввсичко е с ДДС, но реших проблема случайно. На лентата с инструменти в документи за продажба има една "количка", която е винаги активирана и преизчислява ДДС до 8-я знак, когато основата не е точна величина. Когато я деактивирам всичко е ок. Програмата Ви е перфектна Very Happy. Приятен ден
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
wqw
Владимир Висулчев


Регистриран на: 18 Май 2006
Мнения: 1892
Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пон Юли 09, 2012 1:09 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Здравейте,

Да, това е същата опция -- Средства | Ритейл цени на документ -- контролира дали текущият документ е за краен клиент (цени с ДДС) или business-to-business (B2B) документ.

При ритейл документи общата стойност с ДДС на документа се равнява на сумата на количество по цена с ДДС на реда. Също така отстъпката се смята по различен начин: първо се смята общо на реда без отстъпка, след което се прилага процента и сумата на отстъпката се закръглява до стотинки, след което тази стойност се вади от общо на реда без отстъпка. Така работят фискалните устройства и затова сме го възприели като модел при работа с крайни клиенти.

При работа с фирми първо отстъпката се прилага към цената, чак тогава се умножава по количество. По този начин могат да се договарят цени (без ДДС) със свалена отстъпка при междуфирмените взаимоотношения, които после могат да се отразят в документите в системата.

Идеята е в системата да се дефинират ценови листи за крайни клиенти с ДДС и ценови листи за фирми без ДДС. Когато на даден контрагент му се укаже, че ценовата листа по подразбиране, с която работим с него е от тип ритейл, значи това е краен клиент и продажбите по подразбиране са ритейл. Обратно, ако ценовата листа по подразбиране е без ДДС, значи това е фирма и работим с продажби B2B. Отделно за всеки конкретен случай в самия док. за продажба можем (с количката) да изключим дали в цените без ДДС да се реимбурсва разликата в обща стойност с ДДС на целия документ.

Също така системата се съобразява с новата настройка при генериране на свързани документи. От ритейл продажби се генерират ритейл фактури и ритейл кредитни известия, които следят сумите с ДДС по редовете на документите (досега се работеше само без ДДС) и обират разликата в последният свързан документ. Примерно продажба с един ред с продукт с цена 0.75 лв. с ДДС, два броя, ТО 10% се получава общо 0.75 * 2 = 1.50, ТО = 0.15 -> общо 1.35 лв. и това е очакван резултат от клиента. Значи той получава два броя от продукта, но общата стойност на документа е нечетен брой стотинки. Затова за ритейл документи не може да се каже колко е единичната цена (с ДДС) със свалена отстъпка. В някакъв момент клиентът връща една бройка и ние му издаваме кредитен документ за 0.75 * 1 = 0.75, ТО = 0.075 ~ 0.08 -> общо 0.67 лв., но системата следи че остават още 0.68 по първоначалната продажба, така че ако върне и втората бройка второто кредитно няма да е вече за 0.67 лв. а за цялата остатъчна стойност (0.68 лв.). Това става като запазваме цената с ДДС да е 0.75, но пипаме отстъпката на 9.5% така че да получим 0.68 на реда.

Ритейл документите са "по-точни", защото общите стойности със и без ДДС могат да се засекат от клиента. Т.е. той като получи фактура и започне да сумира в редовете цена с ДДС по количество ще получи точно общо с ДДС на документа. Ако на същия документ счетоводителят сумира в редовете цена без ДДС по количество ще получи точно данъчната основа на документа. Двадесет процента от нея ще е точно начисления ДДС (или начисленият ДДС ще е с една стотинка повече, но това е отделна тема). Сумата на двете ще е точно общо с ДДС на документа. Докато за B2B сумата по цени с ДДС не се равнява, за тези документи въобще не може да се говори за цена с ДДС на реда или за стойност на ДДС на реда на документа. ДДС е само общо за целия документ.

cheers,
</wqw>

_________________

- Чат каналът изисква Регистрация
Документация на Dreem - Как да стартираме
ERP, лесно е! - Блог за Dreem
Active Tickets - По какво работихме
Trello - По какво работим
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Unicontsoft Форуми -> Потребителски форум Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

 
Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
Можете да качвате файлове
Можете да сваляте файлове


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group; Translation by Boby Dimitrov
RedSilver 1.01 Theme by DEVPPL HTML Forum; Images by DEVPPL Photoshop Forum