| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Кольо
|
Пуснато на: Сря Апр 22, 2026 10:26 pm Заглавие: Относно продажната цена с ДДС при промяна ан основанието за прилагане |
|
|
Здравейте,
Налага се временно да ползвам режим OSS "В съюза"за целите на ДДС.
В настройките на всеки продукт съм въвел продажна цена с ДДС включено в цената. Прилагам снимка.
Защо тогава като променя основанието за прилагане в Док.продажба да е с румънско ДДС, цената на продукта на реда автоматично се променя с румънското ДДС. Примерно от 6.65 с българското ДДс, става на реда за продажба 6.70 с 21% румънско ДДС. Нали съм избрал в настройките на продукта цената да е с ДДС вътре в нея.
И понеже имам някоя и друга обява на eBay, и не зная от коя държава ще е купувачът, има ли как от падащия списък на "Основание за прилагане" да се търси по съвпадащи думи. Като изпиша Румъния примерно и да ми излезе?
Сега май трябва да създам поне десетина допълнителни "Основания за прилагане" и да ги групирам на един ред държавите в ЕС с еднаква данъчна ставка.
| Описание: |
|
| Размер: |
83.87 KB |
| Преглеждания: |
29047 път(и) |

|
|
212.75 KB |
29048 път(и) |

|
|
|
| Върнете се в началото |
|
 |
wqw Владимир Висулчев

|
Пуснато на: Чет Апр 23, 2026 10:45 am Заглавие: |
|
|
В името на основанието сложете Румъния в началото. Търсенето в падащите списъци е само по началото на текста.
> Нали съм избрал в настройките на продукта цената да е с ДДС вътре в нея.
Няма такава опция. Когато в продукта пишете цена с ДДС системата смята цена без ДДС и нея запазва. Цени с ДДС не се пазят.
Единствения трик е цена с ДДС да съвпада с цена без ДДС т.е. данъка да е 0% т.е. продукта да е данъчна група А.
Edit: При OSS (One Stop Shop) режим „в съюза“ не се ползва българската ДДС ставка, когато се продава в чужбина. Ако фирма в България продава на физически лица (B2C):
- към Германия → начисляваш немското ДДС
- към Франция → френското ДДС
- към Румъния → румънското ДДС
После се декларира всичко през OSS в България НАП разпределя събраните суми към съответните държави. Това важи за продажби към крайни клиенти (физически лица). Ако се продава на фирми (B2B с валиден ДДС номер) основанието за продажба е обратно начисляване (reverse charge) и OSS не се използва.
cheers,
</wqw>
Trello - По какво работим |
|
|
 |
Кольо
|
Пуснато на: Пет Апр 24, 2026 3:24 pm Заглавие: |
|
|
Всъщност на реда на продукта ако приложа основание за прилагане румънското ДДС, а горе вдясно на реда "Основание за прилагане"си е общото основание си е по чл.96 20% не променя крайната цена с ДДС и става това, което искам. Но пък трябва в един докумен за продажбат да ги смеся държавите и да сменям на всеки ред с продукт основанието за прилагане..
Във връзка с използването на режим "В съюза" Може ли съвет как е най-добре да групирам продажбите по държави и коя справка да вадя за целите на тримесечната декларация по OSS?
Не виждам да има филтър в справката Продажби/Плащания и другите подобни справки по основание за прилагане.
Има филтър по контрагент. затова Създадох нов контрагент, примерно контрагент "Румъния" и така вадя справка от "Продажби/Плащания по контрагенти. за съжаление не пише % ДДС в самата стравка, но пък аз съм го написал % ДДС на реда на кнтрагента. И ако няма продажби към съответния контрагент, справката не го изписва въобще. Много лошо, трябва ръчно да прехвърлям данните на excel
След като написах това по-горе, видях че четоводството ми иска ето такава справка, като на снимките. Не зная как точно да я вадя. Моля за съвет, понеже сега не зная да създавам нов Док. продажба, да ги групирам по контрагенти или как?
|
561.88 KB |
26639 път(и) |

|
|
821.47 KB |
26639 път(и) |

|
|
|
|
 |
wqw Владимир Висулчев

|
Пуснато на: Пет Апр 24, 2026 4:38 pm Заглавие: |
|
|
Създайте по един контрагент за всяка държава, в която ще продавате и му настройте реквизити Държава и Основание при продажба по подразбиране.
В списък продажби имате колони Код на държава и Държава, по които може да се групира за да покаже тотали за филтрирания период.
cheers,
</wqw>
|
|
 |
Кольо
|
Пуснато на: Пет Апр 24, 2026 11:26 pm Заглавие: |
|
|
Добре.
Създадох контрагент и му настройх реквизит "Основание при продажба по подразбиране", което ми спестява да избирам всеки път основание за прилагане при продажба към този контрагент.
Не намирам реквизит "Държава" в колона "Допълнителни" на контрагента откъдето настройх основанието за продажба по подразбиране. В "Основания за прилагане" от референтни номенклатури има "Държава" и съм въвел за Румъния и Унгария сътветно същата страна и т.н. Също в референтни номенклатури са активни всички Европейски дължави и се вижда кода им.
Активирах в списък с док. за продажба колони "Държава" и "Код". Празни са. Има опция да избера продажбите и да кликна на Тотали Ctrl+Shift+T. единствено може да ми покаже в панела за преглед вдясно. Извинявам се, но нещо не ми се получава. Ето и какво ми излиза от Експорт на избраните документи. От Продажби/Плащания, ако няма как, тогава може би от другите справки. Целта е максимално автоматизирано и минимален ръчен труд като ексел да извадя справка за декларация по OSS, като тези двете от снимите от моя счетоводител по-горе.
|
194.68 KB |
24919 път(и) |

|
|
387.83 KB |
24919 път(и) |

|
|
|
|
 |
wqw Владимир Висулчев

|
Пуснато на: Съб Апр 25, 2026 11:41 am Заглавие: |
|
|
> Не намирам реквизит "Държава" в колона "Допълнителни" на контрагента откъдето настройх основанието за продажба по подразбиране
В списък Адреси на доставка има колона Държава в която може да се укаже.
> Активирах в списък с док. за продажба колони "Държава" и "Код"
Във форма за редакция на продажба в раздел Допълнителни има Държава в група Реквизити: Доставка. Това се обзавежда като се избере контрагент с настроен адрес на доставка и съответно се визуализира и в списъка с документи ако е попълнен реквизита.
> Целта е максимално автоматизирано и минимален ръчен труд като ексел да извадя справка за декларация по OSS, като тези двете от снимите от моя счетоводител по-горе.
Продължавайте да пробвате. Няма готов експорт за OSS.
cheers,
</wqw>
|
|
 |
Кольо
|
Пуснато на: Съб Апр 25, 2026 1:32 pm Заглавие: |
|
|
А в платената версия има ли експорт OSS или възможност адоработка към моята версия Dreem Рersonal?
Оная другата програма "Micro xxxxxx" има от няколко години продажби и експорт по OSS.
Ама аз съм се срастнал отдавна с Dreem и го харесвам повече.
Успях да настроя Държава на контрагента. Вече имам колони държава и код с документ за продажба.
Сега като избера всички док за продажба които искам за справката по OSS после какво точно да кликна? Експорт на избрани документи или как точно да изкарам тези тотали на ексел? Моля да завършим това, което вие предложихте. Само остана последната стъпка как да изкарам тези тотали или каквото имате предвид, понеже аз не съм навътре в тези неща.
Че в момента съм като с вързани ръце и не се знае окончателно как да продължа с работа ми с програмата.
|
345.3 KB |
23327 път(и) |

|
|
|
|
 |
wqw Владимир Висулчев

|
Пуснато на: Съб Апр 25, 2026 1:48 pm Заглавие: |
|
|
> А в платената версия има ли експорт OSS или възможност адоработка към моята версия Dreem Рersonal?
Не, по други проблеми работим, защото OSS e опция за по-малки фирми основно. Единствения начин да се случи този експорт в Personal версията е на някой да му потрябва в комерсиалната версия.
cheers,
</wqw>
|
|
 |
Кольо
|
Пуснато на: Съб Апр 25, 2026 3:27 pm Заглавие: |
|
|
На мен ми трябва експорт OSS. Ще има и други на които им трябва склонен съм да заплатя, ако не е прекалено скъпо и да се направи доработка.
Нека да довършим как да изкарам тотали за филтрирания период. Цитирам: "В списък продажби имате колони Код на държава и Държава, по които може да се групира за да покаже тотали за филтрирания период." Не всеки рабира как да го направи.
|
|
|
 |
wqw Владимир Висулчев

|
Пуснато на: Съб Апр 25, 2026 4:17 pm Заглавие: |
|
|
Вижте тема Работа с колони на списъци.
Принципно като групирате списъка по дадена колона се визуализират тотали по тези групи т.е. като групирате списъка по държави можете да получите тотали на Стойност с ТО, ДДС, Стойност с ДДС и другите числови колони за всяка държава. По този начин като сгънете всички групи в списъка се получава нещо като справка по държави.
cheers,
</wqw>
|
|
 |
|